Pakk riktig for ferien

Ferietiden er her, og det er på tide å pakke fotoutstyret. Men hva du tar med og hvordan du pakker det kommer an på hvor du skal og hvordan det skal brukes. Vi gir noen konkrete tips.
Uansett hva du har med deg, hvor du drar og hvordan du reiser, er det viktig å ha med seg det rette utstyret, og ha det pakket på en fornuftig måte.

Noen har et lite kamera i lomma, noen har fullt utstyr i en bag, mens atter andre har en svær ryggsekk med store mengder utstyr.

Pakketips:
• Ikke legg fotoutstyr i innsjekkingsbagasjen, med mindre du har harde kofferter beregnet på det
• Ikke pakk mer enn du orker å dra på. Det er ikke alle steder det er trygt å legge igjen utstyr, og da må du bære på alt hele tiden. Det kan slite deg ut og gjøre fotograferingen til en belastning.
• Det er begrenset hvor mye du kan ha som håndbagasje, men det veies sjelden. Hvis du skal ha med mye utstyr, øv deg på å bære en sekk så den ikke ser så tung ut, eller ta toget.
• Hvis du reiser sammen med andre og ikke er på fototur, er det begrenset hvor mye tålmodighet de andre har. Ta med utstyr som er raskt å bruke (zoom-objektiver og bildestabilisatorer kan være lurt), ikke stopp opp for å rigge deg til med stativ. Da blir du lite populær.
• En sekk er god å bære, men vanskelig å få utstyr ut av. En bag gjør utstyret tilgjengelig, men du kan bli sliten i skulderen.

Utstyrstips
Her er det vanskelig å komme med noe konkret, for det er så mange forskjellige behov. Vi går ut fra at du har bestemt deg for å ha med mer enn bare mobilkamera. De senere år har vi blitt mer opptatt av at utstyret skal veie lite. Da må du enten gi opp noen muligheter eller akseptere en noe lavere bildekvalitet. På den annen side, kan du få svært høy kvalitet i dag, med ganske lite og lett utstyr.

• Tenk gjennom hva slags type motiver du tror du vil møte på i ferien. Trenger du et teleobjektiv, eller klarer du deg uten? Da kan du spare mye vekt.
• Hvis du må ha tele, kan du ta med en kortere tele og en telekonverter?
• Kan en superzoom som dekker både vidvinkel og tele dekke hele behovet ditt.
• Trenger du et vidvinkelobjektiv, eller kan panoramafunksjonen i kameraet gjøre nytten?
• Speilløse kameraer har ikke samme krav til lysstyrke som speilreflekskameraer. Gode bildestabilisatorer kan også til en viss grad fungere. Det kan redusere størrelse og vekt.
• Et kompakt men lyssterkt fastobjektiv kan kompensere noe for lav lysstyrke på de andre objektivene, uten at det tar mye plass.
• Liker du å ta nærbilder, ta med en mellomring i stedet for et makroobjektiv. Da kan du også få makro på alle brennviddene du har med deg.
• Skal du på strand/vann/småbåt, pass på å bruke ordentlig værtettet utstyr, og ha gjerne plastposer til å oppbevare det i.
• Er du på stranda med småbarn og er redd for utstyret ditt, pakk det inn i ubrukte bleier. Ingen vil finne på å ta dem.
• Ta med mer enn nok minnekort, ekstra batteri, utstyr for sikkerhetskopiering og renseutstyr.


Hvor skal du på tur?
Hvor du reiser betyr mye både for hva du tar med deg, og hvordan du pakker. På fjelltur vil du ha en sekk som er god å bære over lengre tid, som også har plass til annet enn fotoutstyr. I byen vil du kanskje ha en bag, så utstyret er lett tilgjengelig og noe som ikke ser så typisk fotoutstyr ut. På stranda vil du ha så lite som mulig, men det må tåle sand, og på en Norges-ferie, kan du fort trenge å ta alle disse hensynene.

På byferie er det viktig å tenke sikkerhet. Bruker du bag, pass på at den ikke er så lett å komme oppi, og at den ikke bare kan nappes av skulderen din.
Bruker du sekk, og sekken har glidelåsåpninger på siden, kan disse lett sikres med en binders, hvis du ikke vil gå så langt som til hengelås. En sekk med åpning inn mot ryggen er fin både i by og på fjell, da den sikrer innholdet i byen, og gjør at du kan legge sekken ned på bakken i fjellet uten å skitne til ryggen.

Hvis du er i områder som er utsatt for lommetjuver, vis at du vet at de finnes og er forberedt. Da vil de ofte finne noen andre å loppe for verdisaker i stedet.

Hvis du hovedsakelig er på biltur, enten det er med egen bil i Norge, eller med Landrover på Safari i Afrika, er du fri til å ta med mer utstyr, da du ikke trenger å bære så mye, men skal du det siste, husk at utstyret må fraktes som håndbagasje.

Så konklusjonen må bli som følger:
• Tenk over hva du faktisk trenger å ta med
• Skal du bære på utstyret, begrens deg, så du ikke bærer deg skakk
• Ulike forhold trenger ulikt fotoutstyr og ulik pakking av det.
• Ikke la fotograferingen bli en belastning. Det går utover kreativiteten og bildene.


Les også:
Gjør feriebildene bedre
Dette bør du ta med på ferie
Bildet er generert av Photo AI -
Bildet er generert av Photo AI
Pakk riktig, ikke som denne fotografen.
 -
Sikre glidelåslommer med en binders
 -
Dette hadde artikkelforfatteren med på 8 ukers familieferie i fjerne land
 -
Selv på safari går det an å reise lett, men du behøver ikke.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu