10 tips til bedre bilder av fyrverkeri

Det er ikke helt enkelt å fotografere fyrverkeri, men følger du tipsene våre, er sjansene store for at de første bildene du tar i 2024 blir rene stjerneskudd.
Det første tipset burde være å sørge for klart vær, siden det er en forutsetning for at det skal bli vellykket. Tjukk tåke er ikke optimalt. Men det er lite du får gjort med det, så vi går rett på noen litt mer praktiske tips.

1) Forbered deg.
Du vet kanskje omtrent hvor det skal skytes opp fra. Mange kommuner har kommunalt fyrverkeri på nyttårsaften som har et gitt oppskytningssted. Ta utgangspunkt i det, og finn ut hvor du kan stå for å få best mulig utsikt. Kanskje blir bildene bedre hvis du har med litt landskap i bildene også. Så finn riktig vinkel. Og enda bedre enn bare en bakgrunn eller landskap, kan være en forgrunn. Hvis fyrverkeriet er over vann, se om du kan få med refleksjoner i vannet, så bildene blir litt annerledes enn alle andre.

Husk nok batteri – de kan gå fort i kulda. Still også med tomme minnekort, stativ, snorutløser, varme klær, gjerne fotohansker og litt lys for å finne små ting i mørket, som du måtte trenge underveis.

2) Velg riktig brennvidde
Hvilken brennvidde som er riktig kommer an på hvor langt unna du er, og hva du vil ha med i bildet. Hvis du skal ha med både en forgrunn og en bakgrunn, vil disse ofte være langt under fyrverkeriet, så du må ha litt kortere brennvidder. Og vet du egentlig hvor høyt fyrverkeriet kommer til å gå?

Skal du fotografere horisontalt eller vertikalt? Dette er også med på å bestemme brennvidden du bør bruke.

Vanligvis kommer du langt med en standardzoom. Da har du fleksibiliteten til å raskt endre brennvidde hvis det trengs.

3) Viktigheten av stativ og utløser
Med eksponeringer på mange sekunder, vil du ha et stabilt kamera, særlig hvis du vil ha med mer enn kun selve fyrverkeriet. Hvis det blåser, kan du fort få vibrasjoner, selv med stativ. Da finnes det måter å fikse det på. Det viktigste er at du IKKE henger noe i kroken under midtsøylen som kan dingle. Det skaper bare en pendeleffekt når det blåser, og fører til mer uskarphet, ikke mindre. Mitt beste tips er en teltbardun som du kan regulere lengden på. Fest den i midtsøylen, og gjør den så lang at den nesten når ned til bakken, og stå på den. Bildestabilisatoren i kameraet kan også til dels kompensere for vind. Noen stabilisatorer i objektiver er ikke så glade i å være på når kameraet står på stativ. Dette gjelder særlig de eldre versjonene.

Så trenger du helst en utløser du kan låse, så du kan bruke «Bulb» i lenger tid. Hvis du ikke har dette, bør du bruke funksjonen T, der du tykker en gang for å starte eksponeringen og en gang for å avslutte den.

4) Kle deg godt
Det kan være svært kaldt å stå stille i lengre tid, midt på natta, midt på vinteren. Skal du gjøre dette ordentlig kan det godt ta et par timer fra du rigger deg til, til du er inne i varmen igjen. Det er viktig å nok på føttene. Jeg tar gjerne med et gammelt liggeunderlag som jeg står på. Det isolerer godt. Husk også gode hansker, så du kan betjene kameraet, men ikke fryse fingrene av deg. Noen gode fotohansker kan anbefales.

5) Eksponering
Du vil vanligvis ha ganske lang eksponeringstid for å få med hele «rosen». Derfor trenger du verken stor blender eller høy ISO-verdi. ISO-verdien kan du sette til kameraets standardverdi (native ISO), ofte ISO 100.
Blenderen kommer an på eksponeringen du vil ha, og hvor lang lukkertid du har, men større blender enn f/8 vil sjelden være nødvendig

Lukkertiden bør stilles inn på «Bulb». Da er lukkeren åpen så lenge du holder utløseren nede. Det er grunnen til at du må ha en fjernutløser, ellers får du vibrasjoner i kameraet. Eksponeringstiden avhenger naturligvis av ISO-verdi og blender, men også av hvor lyst fyrverkeriet er, om du vil ha med bakgrunn eller annet.

Hvis du vil ha bakgrunn/landskap i bildet, kan det by på utfordring, da det kan være at landskapet trenger lenger eksponeringstid enn fyrverkeriet. Dersom fyrverkeriet kommer tett, er det egentlig bare å ha lang nok eksponeringstid for bakgrunnen, og så får du med mer fyrverkeri på hvert bilde. Dersom det er lengre mellom hver «oppskytning», kan du ha med en svart hette eller mansjett til objektivet, så du kan stoppe lysinnslippet når det ikke er noe som skjer, og ta den av igjen når neste salutt kommer. Da kan du få med mer fyrverkeri på én eksponering, og få bakgrunnen riktig. Ofte vil 5-15 sekunder være riktig eksponeringstid.

Utfordringen er at det er vanskelig å si på forhånd hva som blir riktig, så du må bruke de første rakettene til å finne ut av dette. Bare pass på at fyrverkeriet ikke blir brent ut. Det er lettere å lyse opp en bakgrunn etterpå. Lukkertida bestemmes i stor grad av hvor mye fyrverkeri du vil ha med på bildet, og hva bakgrunnen krever, så juster helst lysinnslipp med blenderen. Hvis du ikke kan velge en liten nok blender, kan du sette på et ND-filter. Dersom det er vindstille, kan utsikten etter hvert ødelegges av røyk fra fyrverkeriet, så ta bildene så tidlig i showet som mulig.

Hvis du sliter med å få både omgivelser og fyrverkeri riktig eksponert, går det an å jukse, og ta ett riktig eksponert bilde av omgivelsene og så ta bidler av fyrverkeriet. Deretter kan du gjøre det til ett bilde i etterbehandlingen.

6) Fokus
I dag vil autofokusen i de fleste nyere kameraer klare jobben, men du trenger ikke strengt tatt autofokus, da alt skjer på samme avstand, så hvis du setter objektivet til uendelig, bør det være greit.

Husk likevel å sjekke fokusen etter de første bildene. Autofokusobjektiver kan stilles forbi uendelig, så det er ikke alltid så lett å vite når det er helt skarpt, men det er lettere hvis du har med en bakgrunn. Hvis du bruker et zoomobjektiv, og endrer brennvidde underveis, vil fokus ofte endre seg samtidig, så sjekk alltid etter at du har endret brennvidde. Til slutt kan det også være du kommer bort objektivet og noe endrer seg.

7) Bruk raw
Ta alltid bilder i raw. Riktignok klarer automatikken ting ganske bra, men hvis fargene blir litt rare, eksponeringen litt feil, eller det er noen innstillinger som ikke var helt som de burde, er det mye lettere å rette på. Du kan godt ta JPG også, for raskt å kunne vise bildene, men ikke bruk kun JPG.

Autohvitbalanse bør fungere bra, men skru av støyfjerning for lange eksponeringer. Noen ganger vil de ta et svart bilde etter den vanlige eksponeringen, for bedre å kunne fjerne støy. Det ønsker du ikke når du fotograferer fyrverkeri.

8) Vær kreativ
Noe av utfordringen med å ta gode bilder av fyrverkeri er å gjøre det litt annerledes enn alle andre bilder.
Prøv å putte noe annet inn i bildet enn alle andre gjør. Noen elementer er allerede nevnt. Men kan du få med noen mennesker som står og ser på fyrverkeriet? Eller hva med å zoome mens du eksponerer, for å få spesielle effekter i bildet. Kan du gå veldig høyt og fotografere nedover? Her er det bare å tenke annerledes og nytt.

Men husk at jo flere elementer du putter inn i bildet, jo mer utfordrende kan eksponeringen bli.

9) Prøv deg fram
Som du forstår, er det ikke så mange fasitsvar her. Du må prøve deg fram for å se hva som fungerer i den situasjonen du står i. Gjør det så tidlig under oppskytningen som mulig så du har litt tid å feile på, samtidig som du har litt tid til å få gode bilder.

10) Husk å nyte showet
Livet er ikke bare fotografering. Ikke glem å få med deg det som skjer med øynene dine også, uten at du trenger å tenke på fotograferingen. Derfor bør du ikke bruke all tiden til fotografering. Bli ferdig med den mens det ennå er tid til å bare nyte synet.

Prøver du deg fram med disse tipsene er vi sikre på at du kommer hjem med noen riktig flotte bilder av årets fyrverkeri.

Hvis du bruker Olympus, og har funksjonen Live Composite, blir jobben mye lettere. Da finner du en fin oppskrift (på engelsk) her.

 -
Bakgrunn i bildet gjør det mer interessant
 -
Litt forgrunn skader heller ikke.
 -
Jo tidligere i showet du tar bilder, jo mindre røyk vil kunne ødelegge bildene dine.
 -
Noen ganger er det fint med bare fyrverkeriet alene, også.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu