Larve i barnehånd...
5. september -06. På skogstur ved Grimsvann i Kristiansand.
Bildet inngår i albumet Insekter og Småkryp -
Utstyr
  • Canon Ixus 800 IS (kompaktkamera)
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger265
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_209453} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Inger Anne Maritsdotter V.
Artig og annerledes,
bra skarphet på larven:-)

Inger Anne
Anne-Lise S.
Tusen takk, Inger Anne! :-) Du vet, unger faller pladask for slike skjønne skapninger, denne intet unntak...

Anne-Lise
Carsten A.
Greit, men bildet er presentert med et ganske kraftig magenta stikk, og litt mer detaljer i larven skal det gå greit å få frem med bruke av levels eller kurveverktøyet,

MVH CA
Anne-Lise S.
Magenta stikk... Hm... Jeg har ikke gjort noe for å få det, så det må evt ha kommet av seg selv idèt bildet ble tatt. Levels er brukt, og histogrammet stemmer godt når det gjelder s/h balansen nå. Tar jeg mer levels nå, vil larva bli for sort og jeg vil miste noe av detaljene i hårene... Kurveverktøyet er jeg ikke så god på... Takk for kommentar, Carsten!

Anne-Lise
Carsten A.
A-LS: ''Tar jeg mer levels nå, vil larva bli for sort '' - dette er uforståelig, det er ikke noe som heter ''mer'' (eller mindre) levels.

Her er det spørsmål om å løfte mellomtoner, og det kan bl.a. gjøres ved å føre midtre pil i levels (på linjen straks under histogrammet) forsiktig til venstre. Hvor mye? Så mye som passer.

Skjev fargebalanse, her overskudd av magenta, eller om man vil underskudd på komplementærfargen grønt, retter man enklest opp ved å bruke funksjonen ''Color balance''. Mink mengden av magenta (eller øk mengden av grønt, det kommer ut på det samme). Om fargestikket har kommet ''av seg selv'' er underordnet . Mange litt mer enkle kamera vil (med fargebalanse på auto under opptak) reagere på scener med mye grønt (som her) med å anta et dette er noe for mye. Dermed har man fargestikk i komplementærfargen.

MVH CA
Anne-Lise S.
:-) Hei, Carsten! På godt norsk så vil det å forhøye levelsen til et høyere tall for meg være en økning. Dersom jeg derimot setter levelsen på et lavere tall, vil det for meg på godt norsk være å senke, minke, sette levelsen på et mindre tall. Du kan jo dette her, og bruker antagelig et proft fotospråk når du snakker om ''å løfte'' f.eks. mellomtonene. Det er kjempeflott at du, som kan dette her, lærer oss nybegynnerne hva som er riktig ''kode''. Det betyr imidlertid ikke at vi som er nybegynnere og uproffe ikke bruker de riktige ordene, eller at vi nødvendigvis ikke vet eller forstår hva du mener. Det betyr bare at vi ikke er inne i det som innen denne verdenen er det helt riktige språket! :-) Det kan likevel være forståelig og riktig for oss, i.o.m. at vi bruker de ordene som menigmann ville ha brukt! ;-) Jeg er klar over at den midtre pilen på levelsen under histogrammet er mellomtonene i et bilde. For meg som nybegynner vil det å bevege pila mot venstre si å lysne bildet (og spesielt de mørke partiene), mens det blir mørkere når jeg tar den mot høyre. :-)

Jeg takker deg for tipset her, om hvordan jeg bedre kan få frem hårenes struktur på larva! :-) Jeg er også glad for tipset ang. magenta. Det trengte jeg, for det er et upløyd område for meg. Har aldri gjort noe for å forandre fargebalansen i et bilde. Er glad for at du nå lærte meg det! :-)

I tillegg har jeg fått med meg noen nye ''sjargonger'', og det er ikke verst det heller. Kanskje kommer jeg til å bruke dem også, etterhvert? :-)

Anne-Lise
Carsten A.
Jeg kan ikke begripe at du snakker om levels (verktøyet levels i PS) i det hele tatt, ''å forhøye levelsen'' gir ingen mening, jeg kan bare gjette på at du omtaler et annet verktøy enn levels i PS.

Og mine formuleringer er ikke noe ''proft (huff og huff) fotospråk'' , men ganske enkelt et forsøk på å forklare litt om noen helt grunnleggende saker i digital bildebehandling på basis av det bildekrtikknivå som er satt. Du har fått detaljert, konkret anvisning på hvordan man med levels kan påvirke mellomtoner (de tonene som ligger mellom svart og hvitt).

Yrkesgruppen profesjonelle fotografer fins det jo noen av her på FOTOdotNO. Jeg hører ikke til den gruppen.

MVH CA
Anne-Lise S.
He, he, he... Beklager at jeg nå ler litt, Carsten! Selvfølgelig vet jeg hva levels er for noe i PS! Det er det første jeg lærte å bruke! Jeg er fullstendig klar over at det er sort- og hvitbalansen i fotoprogrammet, og når jeg snakker om å forhøye levelsen, så snakker jeg om å forhøye sortnivået (venstre side mot høyre). Skal jeg forhøye hvitbalansen, gjør jeg det fra høyre side og mot venstre, og dersom jeg skal endre mellomtonene, så gjør jeg det i midten!

Joda, jeg vet utmerket godt hva du snakker om når du prater om levels! Ingen tvil om det! Vi bruker bare ulike ord på akkurat det samme! Så enkelt og greit er det!

Det har på ingen måte vært meningen å tillegge deg proff kunnskap dersom du mener at du ikke har det. For meg virker det som om du kan, og har peiling på PS, så for meg som kan mindre, er du mer en proff. Jeg ante ikke at du kunne ta det opp som noe annet enn positivt! Beklager at jeg antok at du er en bedre fotograf og en bedre PS-bruker enn hva du selv mener!

Anne-Lise
Anders H.
Jeg henger meg ikke opp i diskusjonen her, men jeg synes du har tatt et bra bilde Anne-Lise. Liker motivene dine, og måten du fremstiller dem på. Synes du viser godt at det går ann å ta bra bilder selv om man ikke har verdens beste utstyr. Det kommer stort sett ikke på utstyret, men fotografen. I det tilfellet her liker jeg veldig godt at det er 3 klare farger og også objekter med i bildet. Det er god fokus på larva, og fin uskarphet ellers i bildet.

Anders
Anne-Lise S.
Hei Anders!

Det er fint at du ikke henger deg opp i diskusjonen, men at du velger å gi din kritikk av bildet. Det er jo det dette mediet er til for, samtidig som man har store og gode muligheter til å lære mye mer enn det man kan! Tusen takk for kommentaren din. Dette med tre farger og objekter, har det noe å si for et motiv? Jeg har evt. aldri hørt om det før?

Anne-Lise
Anders H.
Vet ikke helt om det har noen voldsom effekt jeg. Jeg går på medier og kommunikasjons linja, og jeg mener å huske noe om at i et bilde eller komposisjon av noe slag er det best å gå for 3 objekter, eller elementer om du vil. Det gjelder ikke alltid, men når det er snakk om å lage noe som er behagelig og rolig å se på. Hvis det hadde vært med enda et element i dette bildet som hadde vært i en annen farge eller form i forhold til resten ville det kanskje blitt mindre behagelig å se på. For å utdype litt om former så kan jeg si at en form som ville ødelagt her ville vært en geometrisk form av noe slag. Dette bildet er fylt av organiske former, altså ikke former med bestemte linjer i bestemte vinkler. Organiske linjer er altså motsetningen. Krusseduller for eksempel, er organiske.

Anders
Anne-Lise S.
Hm! Dette var interessant, Anders! Jeg kan se for meg hvordan f.eks. et kvadrat i plast ville forandret det organiske og skapt uro! Du ga en kjempegod forklaring på det jeg lurte på! Tusen takk skal du ha! Nå fikk jeg enda en ting å ta med meg i kunnskapens bok! Takker så mye! :-)

Anne-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu